Wegańskie i wegetariańskie przepisy na Święta
Na co dzień jemy głównie wegetariańsko, bazując na różnorodnych warzywach i ich nieograniczonych możliwościach smakowych. To podejście stało się już czymś bardzo naturalnym, dzięki czemu zdarza się, że przekąską jest kiszony ogórek lub pokrojone w słupki marchewki 🙂 Podobnie jest w czasie Świąt. Poza klasycznymi potrawami jak ryby czy kapusta coraz częściej serwuję bliskim roślinne propozycje, które niczym nie ustępują tym tradycyjnym. Poniżej znajdziecie trzy wegańskie i wegetariańskie przepisy na Święta, które zawsze wychodzą i znikają ze stołu jako pierwsze!
Wegetariańskie przepisy na Święta
Zbliżające się Święta to okazja do spróbowania nowych smaków i zaproponowania rodzinie roślinnych alternatyw. Jak co roku będę zachęcała do przygotowywania rozsądnych ilości jedzenia i nie przejadania się, a potraktowania tego czasu jako okazji do spędzenia miłych chwil i niespiesznego ucztowania z najbliższymi. Pamiętajmy też, że nie ma co marnować jedzenie, żal go nie tylko ze względów finansowych, ale przede wszystkim środowiskowych i klimatycznych.
Dwa z trzech przepisów, którymi chcę się z Wami podzielić, pochodzą z bloga lub książek Jadłonomii, które uwielbiam i nie raz już Wam polecałam.
Ale do rzeczy! Oto moje top 3 wegańskich i wegetariańskich propozycji na świąteczny stół.
Wegańskie śledzie z boczniaków po kaszubsku
Te aromatyczne boczniaki dzięki swojej strukturze i bogactwu przypraw mogą udawać śledzie, ale niekoniecznie trzeba szukać tego typu powiązań. Dlatego jest to po prostu doskonała propozycja potrawy urozmaicającej świąteczny stół! Roślinna, aromatyczna i zaskakująca, absolutny must-have.
Składniki
- 500g boczniaków, pokrojone wzdłuż blaszek
- olej roślinny do smażenia
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 cebula krojona w piórka
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- przyprawy: 1/4 łyżeczki majeranku, łyżeczka cukru trzcinowego, szczypta cynamonu, 2 ziarenka ziela angielskiego, sól i pieprz
Krok po roku
- W rondelku rozgrzej olej i na wolnym ogniu smaż boczniaki aż do zrumienienia.
- Podlej grzyby sosem sojowym i smaż aż do momentu jego odparowania.
- Boczniaki przełóż do miseczki, a w rondelku ponownie rozgrzej oliwę. Cebulkę pokrojoną w pióra smaż z dodatkiem cukru, rodzynek i wszystkich innych przypraw, do momentu zeszklenia się i delikatnej karmelizacji (najlepiej na małym ogniu, to może zając kilka minut).
- Do skarmelizowanej cebuli dodaj koncentrat pomidorowy, ocet i dopraw do smaku.
- Na sam koniec, do sosu wrzuć obsmażone boczniaki i wymieszaj. Całość odstaw do “przegryzienia się”, najlepiej na całą noc, ale już po godzinie — dwóch będą smakowały doskonale!
Fasola Jaś w piwie
To mój prawdziwy hit ze wspomnianej już Jadłonomii! Pięknie pachnie i smakuje wszystkim, nawet największym niejadkom. Strączki, jako sycące źródło białka polecam podawać do świątecznego obiadu lub jako ciepłą kolację w 1 lub 2 dzień Świąt. Ponieważ pomagają one utrzymać poziom glikemii w ryzach, szczególnie polecam to danie cukrzykom i insulinoopornym 🙂
Składniki
- 2 szklanki suchej fasoli / namoczonej przez noc
- 3 cebule
- olej
- 1/2 łyżeczki soli
- Zalewa:
1 szklanka piwa jasnego
3 łyżki musztardy francuskiej
3,5 łyżki sosu sojowego
1, 5łyżki syropu klonowego lub cukru
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
3/4 łyżeczki wędzonej papryki
0,5 łyżeczki suszonego majeranku
sól i czarny pieprz
Krok po kroku
- Namoczoną przez noc fasolę ugotuj do miękkości.
- Rozgrzej piekarnik do 200*. W międzyczasie wysyp ugotowaną fasolę do naczynia żaroodpornego, dodaj sól, olej i cebulę pokrojoną w półksiężyce. Całość dokładnie wymieszaj.
- Wszystkie składniki zalewy wymieszaj i dopraw do smaku, balansując słoność i słodycz.
- Zalej fasolę powstałą miksturą i piecz pod przykryciem przez 40 minut.
- Po tym czasie wymieszaj i zdejmij pokrywkę/folię, a następnie dopiecz danie przez kolejne 20-30 minut do czasu, aż cała zalewa odparuje. I gotowe!
Pieczony pasztet warzywny
Jeśli chodzi o warzywny pasztet, polecam eksperymentować i szukać własnego, ulubionego smaku. Ja zawsze warzywny pasztet robię trochę “na oko”, bazuję na strączkach i dokładam warzywa, na które akurat mam ochotę (lub które są w lodówce). Zamiast pieczarek możecie użyć cukinii lub suszonych pomidorów, dajcie się ponieść! W końcu jeśli nie wiąże nas tradycja, wegetariańskie przepisy na Święta mogą być niekończącym się eksperymentem.
Składniki
- szklanka gotowanej czerwonej soczewicy
- szklanka gotowanej cieciorki
- 6 pieczarek startych na grubych oczkach
- 2 marchewki starte na grubych oczkach
- 1 duża cebula krojona w kostkę
- olej do smażenia
- 1 jajko
- przyprawy: gałka muszkatołowa, wędzona papryka, słodka papryka, imbir, sól i pieprz (wszystkiego do smaku)
- ewentualnie pół szklanki bułki tartej (jeśli masa będzie zbyt wodnista)
Krok po kroku
- Strączki ugotuj do miękkości i odstaw do przestygnięcia.
- Na patelni rozgrzej olej i dodaj pokrojoną w kostkę cebulkę. Gdy ta się zeszkli, dodaj starte pieczarki i marchew oraz wszystkie przyprawy. Całość podsmaż do zmięknięcia i odparowania wody.
- Podsmażone warzywa połącz ze strączkami i całość zmiksuj blenderem według własnych preferencji (jeśli wolisz wyczuwalne kawałki, zblenduj tylko odrobinę).
- Spróbuj powstałej masy i ewentualnie dopraw do smaku. Na koniec dodaj jajko i dokładnie wymieszaj (jeśli pasztet ma być wegański, ten krok można pominąć).
- Jeśli masa ma zbyt luźną konsystencję, dodaj do pół szklanki bułki tartej.
- Pasztet przełóż do foremek i piecz przez około godzinę w temperaturze 180*.