Faszerowane pieczarki portobello
Bardzo lubimy w naszym domu pieczarki. Jako dodatek do dań obiadowych, kanapek, do wymieszania z kaszą albo osobny byt na talerzu. Lub faszerowane pieczarki portobello. Już widzę zdziwione miny – jaki dodatek, skoro pieczarki nie mają smaku. Prawdziwe pieczarki pamiętam z sadu mojego wuja. Kilka lat temu, takie same odkryłam na targu, kupowane z Dąbrówki. Dlaczego mówię prawdziwe? Bo białe, ‘supermarketowe’ nie mają smaku. Mają za to dużo wody.
Najczęściej pieczarki kroję niezbyt drobno, wrzucam na odrobinę rozgrzanego oleju, a gdy już są prawie usmażone dodaję łyżkę klarowanego masła, na którym ostatecznie robią się chrupiące i nabierają aromatu. Te przemysłowe pieczarki mają jeszcze jeden etap przygotowania, mianowicie odparowanie. Są one pełne wody, żeby ważyły więcej. Przez to jednak ich aromat jest zwyczajnie rozcieńczony. Znacie to? Pieczarki na patelnię, a po 3 minutach zanurzone są w wodzie… Taki pieczarek nie lubię!
DrukujFaszerowane pieczarki portobello
- Czas przygotowania:40 minut
- Porcje:21x
- Poziom:średni
Opis
Ostatnio wypatrzyłam na targu duże pieczarki portobello, postanowiłam więc to wykorzystać i podać je faszerowane i zapiekane w piekarniku.
Składniki
8 dużych pieczarek portobello
1 cebula
kawałek cukinii (ok. 10 cm)
cieciorka (2-3 łyżki)
pestki słonecznika (2 łyżki)
natka pietruszki
sos sojowy 2 łyżki
oliwa z oliwek 1 łyżka
parmezan (opcjonalnie) – do posypania
dodatkowo pomidorki koktajlowe
Instrukcja
1/ Z pieczarek wykręć nóżkę i pokrój ją w kostkę.
2/ W kostkę pokrój cebulę i podsmaż ją na łyżce oliwy z oliwek (w przeciwnym razie może być surowa, co niektórym przeszkadza).
3/ W drobną kostkę pokrój kawałek cukinii, wymieszaj ją z nóżką pieczarki, podsmażoną cebulką, ugotowaną cieciorką, pestkami słonecznika i sosem sojowym. Włóż do wydrążonych pieczarek i ułóż je na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym.
4/ Jeżeli chcesz, możesz posypać pieczarki odrobiną tartego parmezanu.
5/ Piekarnik rozgrzej do 160 stopni i wstaw do niego pieczarki, na około 20 minut.. Obok możesz upiec również pomidorki koktajlowe.
6/ Po wyjęciu z piekarnika posyp pieczarki siekaną natką pietruszki.
Notatki
Jeżeli macie ochotę “ponapychać” coś innego, ostatnio pisałam o kwiatach cukinii.
Magda
29 października 2018 @ 14:31
Pyszny przepis 🙂 Dziękuję
kach
2 grudnia 2018 @ 21:07
Mniam
folorentorium
17 lutego 2019 @ 22:31
Very interesting details you have remarked, thankyou for putting up.