Przepis na ratatuj – filmowe danie
Ratatuj, a właściwie z francuskiego ratatouille, to nic innego jak warzywna zapiekanka, na którą składają się cienko pokrojone warzywa zatopione w pomidorowym sosie. Przepis, który pokazał mi młody kucharz Michał Solarz, a który ja przekazuje Wam dalej, inspirowany jest potrawą z bajki Ratatuj, w której uzdolniony szczurek Remy trafia do paryskiej restauracji i tam.. dzieje się magia. Przygotowany przez niego ratatouille przenosi krytyka kulinarnego do czasów dzieciństwa, pokazując to, co najpiękniejsze w przygotowywaniu potraw, czyli możliwość oddziaływania na wspomnienia i emocje swoich gości czy bliskich, a także ich budowanie. A dziś przepis na ratatuj – filmowe danie kuchni francuskiej, które prawdopodobnie przypadnie do gustu małym i dużym smakoszom.
Ratatuj – zdrowa propozycja.
Głównymi składnikami potrzebnymi do przygotowania ratatouille są cukinia, papryka, bakłażan i pomidory. Każde z tych warzyw cechuje się czymś innym, dostarcza ciału innych składników. Nie byłabym sobą, gdybym nie przemyciła Wam tu odrobiny wiedzy, bo im więcej wiemy, tym świadomiej możemy sięgać po konkretne produkty w diecie.
Cukinia, papryka, bakłażan.
Cukinia – jedno z warzyw z rodziny dyniowatych. Ma ona bardzo delikatny smak, jest lekkostrawna, uwielbiam ją w kuchni! To jedno z pierwszych warzyw, które można podawać małym dzieciom (wystarczy ją lekko podgrzać na parze i można podawać). Cukinia ma wiele witamin (m.in. jest prowitaminą wit. A) i minerałów (żelazo, potas, magnez). Bardzo dobrze działa na nasze oczy, gdyż zawiera luteinę i zeaksantynę, które chronią siatkówkę oka oraz przeciwdziałają zwyrodnieniu plamki żółtej. Jeśli nie próbowałaś, polecam przygotować zupę z cukinii z mojego przepisu.
Papryka to bardzo cenne warzywo, szczególnie bogate w witaminę C. Czerwone odmiany, mają podobnie jak pomidor, likopen – silnie antyutleniający związek. Jedzenie papryko dostarcza nam również kapsaicyny, silnego przeciwutleniacza. Im ostrzejsza, tym silniej wpływa na spalanie kalorii i przemianę materii. Można jeść ją na surowo, piec, dusić i gotować.
Surowy bakłażan może być nieco gorzki w smaku, ale odpowiednie gotowanie wydobywa jego bogaty smak. Przed obróbką termiczną, w celu usunięcia goryczy, należy pokroić bakłażana, posolić, opłukać lub zebrać „pot” ręcznikiem papierowym. Z żywieniowego punktu widzenia, bakłażan jest warzywem niskokalorycznym, ubogim w tłuszcz, białko i węglowodany. Poza tym zawiera względnie małe ilości składników mineralnych i witamin, zawiera natomiast związki fenolowe (np. kwas chlorogenowy) oraz flawonoidy (np. nasunin).
Francuskie wspomnienie z dzieciństwa.
Ratatouille jest potrawą domowej kuchni francuskiej, która obok Gratin (ziemniaczanej zapiekanki) jest w stałym repertuarze obiadowych opcji. Najlepiej smakuje latem, gdy do dyspozycji mamy wygrzane słońcem warzywa, a sos przygotować możemy ze świeżych, pachnących pomidorów i papryk. Przepis, który zaproponował mi Michał, jest zbliżony do przepisu filmowego, w którym na gęstym, warzywnym sosie, układane są misternie dwa kolory cukinii i bakłażany pokrojone w całość cienkie plasterki. Poniżej pełny przepis na przygotowanie filmowego ratatuj. Jeśli pokusicie się o jego odtworzenie, koniecznie pochwalcie się rezultatem!
A jak Wam zasmakuje to polecam też Caponate.
DrukujPrzepis na ratatuj – filmowe danie
Opis
Filmowy ratatuj.
Składniki
- 1 zielona cukinia
- 1 żółta cukinia
- 1 obły bakłażan
- 1 cebula
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- 2 pomidory rzymskie lub 3 inne podłużne pomidory
- 400ml passaty pomidorowej lub sosu ze świeżych pomidorów
- oliwa
- sól, pieprz, papryka mielona
Instrukcja
Zacznij od przygotowania papryki. Przekrój ją na pół i usuń nasiona oraz szypułki. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200-220°C i piecz do momentu kompletnego sczernienia skórki. Gdy papryka będzie się piekła, pokrój warzywa w talarki grubości 1 cm.
Paprykę po upieczeniu wyjmij i odstaw do ostygnięcia na około 10 minut. Na łyżce oliwy podsmaż cebulę pocięta w drobną kosteczkę. Gdy się zeszkli, dodaj passatę (lub pomidorowy sos) i gotuj na małym ogniu. W międzyczasie obierz paprykę ze skórki i dodaj do gotującego się sosu. Po kilku minutach, do sosu dosyp pół łyżeczki papryki wędzonej słodkiej oraz odrobinę soli i pieprzu.
Przyprawiony sos zmiksuj i wylej na spód naczynia żaroodpornego. Na sosie ułóż wcześniej pokrojone warzywa pod kątem około 45° (warto układać warzywa w tych samych “czwórkach” dla efektu wizualnego). Całość włóż do piekarnika (220°C) na około 25-30 minut. Po wyjęciu podawaj z odrobiną oliwy i świeżą bazylią.
Notatki
Cukinię, pomidory i bakłażan najlepiej kupić tej samej średnicy – to zapewni filmowy efekt wizualny 🙂