Smoothie na śniadanie to delikatny początek dnia
Uwielbiam koktajle, soki, smoothie… Gdy 11 lat temu byłam w Stanach, odkryłam kremowe smoothie. Był to luksus za kilka dolarów, kosztował mniej więcej 1/3 mojej godzinowej pensji, więc nie pozwalałam sobie często na tę przyjemność. Pamiętam raz, gdy w wolny dzień snułam się po mieście, weszłam do antykwariatu, w którym kupiłam Madame Bovary (której nie byłam w stanie przeczytać po angielsku), wzięłam smoothie i poszłam nad ocean. Czułam się królową świata! Teraz smoothie można dostać w większości kawiarń (ale cena produktów i gotowego dania dalej jest powalająco nieproporcjonalna). Zachęcam do takich zdrowych, szybkich smoothie na śniadanie. Ale jak to u mnie, w wersji dietetycznej.
Smoothie jak sama nazwa wskazuje to gęsty kremowy, delikatny napój o gładkiej konsystencji. Tej gładkości najczęściej nadaje mu: banan, awokado, rozgotowane płatki owsiane lub puree z jabłka. Ja proponuję siemię lniane. Poza zagęszczeniem koktajlu, dostarczy nam cennych składników odżywczych i w przeciwieństwie do lżejszych soków, smoothie może zastąpić nam pełnowartościowy posiłek. Dodawać do niego możemy niemal wszystko. To taki posiłek “all in one”. Ja dziś proponuję roślinne, sezonowe smoothie na śniadanie.
DrukujSmoothie na śniadanie
Składniki
2 łyżki siemienia lnianego *
1/2 szklanki gorącej wody
1 szklanka mleka roślinnego
1 szklanka owoców jagodowych (maliny, borówki, jagody, truskawki)
1 łyżka zarodków pszennych
kilka kostek lodu
2 krople olejku waniliowego
Instrukcja
Siemię lniane najlepiej zmiksować w młynku do kawy, następnie zalać gorącą wodą i poczekać aż zrobi się ‘kisielek’. Jeżeli nie masz młynka, możesz zalać całe nasionka siemienia gorącą wodą i potem przelać je przez sitko lub zmiksować z pestkami.
Przestudzone siemię i wszystkie pozostałe składniki zmiksuj na jednolitą konsystencję.
Notatki
*Siemię lniane najlepiej mielić tuż przed spożyciem, ponieważ w przeciwnym razie zawarte w nim kwasy tłuszczowe utlenią się. Ja nie kupuję mielonego siemienia, gdyż ma ono znacznie mniej wartości odżywczych. Zainwestowałam za to w najprostszy młynek do kawy!
Nutrition
- Calories:348
- Fat:10,4
- Carbohydrates:45,9
- Fiber:13,5
- Protein:11,1
Keywords: dieta a zdrowie, dieta roślinna, koktajl, kuchnia roślinna, napoje, smoothie na śniadanie, vege, wege, zdrowe koktajle
Siemię lniane ma bardzo dużo błonnika, lignanów i kwasów omega-3 (dlatego woda, którą je zalewamy nie może być zbyt gorąca). 2 łyżeczki siemienia to ok. 6g błonnika, co w połączeniu z owocami jagodowymi daje niemal połowę dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Dzięki błonnikowi z siemienia, który żeluje wodę w przewodzie pokarmowym, długo będziemy odczuwać sytość. Pamiętajcie jednak, aby ta woda również znalazła się w Waszej diecie!
Dlaczego lód w smoothie?
Podczas blendowania i miksowania bryłki lodu rozpadają się na kawałki, tworząc dodatkowe “ostrza”, dzięki którym smoothie będzie bardziej kremowe.