Soliród czyli szparagi morskie
Uważam, że podstawą naszej diety powinny być produkty sezonowe i lokalne. Nie znaczy to jednak, że nie eksperymentuję kulinarnie. Ostatnio kupiłam soliród czyli szparagi morskie. Znalazłam kilka przepisów na to jak można je piec, gotować na parze albo smażyć, ale… nie zdążyłam ich spróbować, bo zjedliśmy je na surowo, w sałatce.
Soliród czyli szparagi morskie
W prawdzie rośnie on również w Bałtyku, ale w niewielkich ilościach i jest on pod ochroną, więc absolutnie go nie zrywajcie! Ten, który kupić można w sklepach rybnych, sprowadzany jest z upraw głównie we Francji, Wielkiej Brytanii i Izraelu. Właśnie kończy się na niego sezon (który trwa od kwietnia – maja do końca sierpnia). Potem soliród kwitnie i nie nadaje się już do jedzenia.
Soliród w kuchni
Wyglądają one jak gruby, bardziej mięsisty skrzyp polny. Mają słony smak, można chyba określić go jako morski. W związku z tym polecane są przede wszystkim do dań rybnych i z owocami morza. Pamiętam, że jadłam je również kiedyś z puree z pietruszki i z sadzonym jajkiem i pasowały do tego delikatnego dania wyśmienicie!
Możemy go teraz kupić, zblanszować – czyli wrzucić na kilkanaście sekund do wrzątku, następnie przełożyć do lodowatej wody, a następnie zamrozić. W ten sposób zatrzymamy go jeszcze na kilka miesięcy.
Soliród czyli szparagi morskie są sukulentami, czyli roślinami przystosowanymi do gromadzenia dużej ilości wody (stąd jego wspaniała jędrność). Jeżeli uprawiany jest w czystych morskich wodach, to dostarcza nam wspaniałych morskich mikroelementów (fosforu, potasu, wapnia i oczywiście jodu). Szparagi morskie są także świetnym źródłem witamin A, C, E oraz prowitaminy witaminy A – beta karotenu. Wpisują się tym samym w dietę młodości 🙂
Dziś przepis na pełną wapnia sałatkę!
DrukujSałatka ze szparagów morskich
Składniki
1 duża garść solirodu czyli szparagów morskich
1 garść oliwek
30 g startego parmezanu
kilkanaście pomidorków koktajlowych (można je lekko upiec, żeby zmiękły)
1 łyżka oleju rzepakowego lub lnianego
1 szczypta pieprzu
Instrukcja
1/ Szparagi morskie umyj i pokrój na kawałki.
2/ Posyp je startym serem, pieczonymi pomidorkami, oliwkami, skrop olejem i dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
Keywords: sałatki bez mięsa, dania rybne, jod, minerały, soliród, szparagi morskie, wapń