Koktajl ze szpinaku dla zdrowych kości
Uzupełnianie diety wapniem trwa dalej! Korzystam ze świeżych liści i robię koktajl ze szpinaku z masłem sezamowym czyli tahini oraz dostępnymi owocami.
DrukujKoktajl ze szpinaku
- Prep Time:3
- Cook Time:5
- Czas przygotowania:8 minutes
Składniki
2 garście szpinaku
1 nektarynka
1/2 banana
2 łyżeczki sezamowej pasty tahini
1 szklanka mleka owsianego (lub innego roślinnego)
Instrukcja
1/ Wszystko razem zmiksować
Nutrition
- Calories:263
- Fat:10,5
- Carbohydrates:34,2
- Fiber:3,3
- Protein:6,5
Keywords: koktajl, sezam, szpinak, wapń, zdrowe kości
Szpinak nie ma lekko, oj nie.
Po pierwsze jest osławionym paskudztwem, niczym potwór z Loch Ness. Nikt na własne oczy go nie widział, ale wszyscy coś o nim słyszeli. Bo czyż nie jest trochę tak, że jest on synonimem niesmacznego jedzenia, albo tego czego dzieci i dorośli nie cierpią? Taki koszmar z dzieciństwa. Może ja miałam szczęście – ale jest mi on zupełnie obcy! I nawet zanim ktoś (młodzieniaszek) go posmakuje to już w zasadzie wie, że nie lubi. Szpinak bleeee! Niech no tylko ktoś spróbuje powiedzieć jakieś ciepłe słowo pod jego adresem – że ma żelazo – ooooo to ja już słyszę te głosy – wcale nie ma żelaza! Owszem, analitycy popełnili kiedyś błąd mówiąc o jego wartościach, przesunęli przecinek o jedną pozycję i wyszło im 28 zamiast 2,8 mg żelaza na 100g – ale i 2,8 to jest coś. Taka bogata w żelazo wątróbka ma żelaza ‘tylko’ 17,9 mg/100g więc owszem – 28 mogło robić wrażenie, a upadek z wysokiego konia boli bardziej.
I niestety – szpinak magnesu nie przyciąga – swego czasu Stasiek tak sprawdzał, czy coś ma w sobie żelazo – przykładał magnesiki. Niestety żaden produkt spożywczy nie sprawdził się w jego eksperymencie.
Dzięki dużej ilości przeciwutleniaczy (luteiny, beta – karotenu, witaminy C oraz E) szpinak ma działanie przeciwnowotworowe i odmładzające.
Wracając jednak do szpinaku. Jak dziecko się nie dowie (a z kontaktów z Wami – czytelniczkami i pacjentkami wiem, że dotyczy to również mężczyzn), że w potrawie jest szpinak, to zjedzą go chętnie. A tym bardziej wypiją w koktajlu! Wiem, bo moje dzieci, dzieci znajomych i sąsiadów piją szpinak w sokach, jedzą w tartach i muffinkach.