Zupa jabłkowo – selerowa
Nic tak nie grzeje jak zupa! Na zimowe kolacje polecam nieustająco gotowane lub pieczone warzywa, albo … szybkie zupy! Zupa jabłkowo – selerowa jest nie tylko szybka, ale zapewniam – to hit dziecięcego menu!
Wspólny posiłek
Wiele badań psychologicznych i socjologicznych pokazuje, jak ważne w rozwoju dzieci są wspólne posiłki. Bardzo się staram, aby przynajmniej jeden z nich udało się nam zjeść razem. Gdy dzieci chodzą do szkoły i przedszkola, gdzie jedzą obiad, nie mają już najczęściej ochoty jeść go z nami (chyba, że na talerzu pojawia się ulubione danie – to co innego). Dlatego kolacje są obecnie dla nas najbardziej jednoczące przy stole.
Zimą najczęściej wybieram ciepłe kolacje, które nie tylko pozwalają się rozgrzać i sycą, ale też wyciszają i ułatwiają zaśnięcie. Seler jest tu wyjątkowo dobry, ponieważ jako bogate źródło witamin z grupy B koi nasze nerwy, wspiera regenerację i działanie układu nerwowego. Razem z ziemniakami dostarczają potasu, dzięki czemu obniżają ciśnienie krwi!
DrukujZupa jabłkowo – selerowa
Składniki
1⁄2 l bulionu warzywnego
300 g selera
150–200 g jabłek
100 g ziemniaków
1 cebula
odrobina oleju do podsmażenia i do dekoracji
kilka plasterków suszonych jabłek
Instrukcja
1/ Cebulę zeszklij na oleju na dnie garnka.
2/ Selera, ziemniaki oraz jabłko obierz i pokrój na kawałki. Wrzuć do garnka i zalej bulionem.
3/ Gdy warzywa zmiękną, zmiksuj zupę.
4/ Zupę można posypać suszonymi jabłkami i skropić smakowym olejem, np. porowym lub dyniowym.
Przepis pochodzi z mojej książki “Uczta małego alergika”
Monika
20 lutego 2020 @ 10:33
Muszę przyznać, że zaskoczył mnie ten przepis. Zupa z jabłek i selera? W życiu nie próbowałam!