Zdrowy deser – szyszki z ekspandowanych zbóż
Tzw. szyszki z ekspandowanego ryżu, czy sam dmuchany ryż, to produkty z głębokiego dzieciństwa, których nie jadłam i nawet nie widywałam ich od lat. Gdy zobaczyłam ekspandowane zboża, jagło i grykę z burakiem, pomyślałam, że to z pewnością zdrowa propozycja, znacznie bardziej wartościowa niż dmuchany ryż. Tylko co można z nimi zrobić, poza dosypaniem do jogurtu? I wtedy przypomniałam sobie o tzw. szyszkach.
DrukujCynamonowe szyszki z ekspandowanych zbóż
Składniki
3 szklanki ekspandowanych zbóż CENOS gryka, jagły i burak
10–15 suszonych owoców np. daktyli, śliwek czy moreli (namoczonych w wodzie)
1 łyżka cukru (np.kokosowego)
2 – 3 łyżki masła (np.kokosowego)
½ szklanki zmielonych orzechów
szczypta soli
½ łyżeczki cynamonu
Instrukcja
1/ Zmiksuj orzechy, a następnie moczone owoce. W rondelku rozpuść na małym ogniu masło i cukier, szczyptę soli i cynamon.
2/ Gotuj chwilę nieustannie mieszając. Gdy masa z patelni ostygnie wymieszaj z bakaliami i wsyp ekspandowaną grykę z jagłem.
3/ Wymieszaj wszystko dokładnie. Z powstałej masy uformuj kulki- szyszki lub wersja dla leniwych – włóż masę do silikonowych foremek i ugnieć łyżeczką.
4/ Odstaw na trochę do lodówki.
Keywords: Żywienie dzieci, cynamon, ekspandowane zboża, szyszki, zdrowe słodycze