Jaglane trufle czekoladowe – przekąska na Halloween
Obchodzić Halloween czy nie…? Trudna sprawa. Uważam, że Wszystkich Świętych, pamięć o przodkach i dbanie o pamięć, wyrażone wizytami na grobach jest bardzo ważne. Ale nie da się chyba uciec przed tym, że do naszej kultury wchodzi nowa uroczystość. Przekujmy ją więc na coś dobrego. Na przykład na okazję do zjedzenia przez dzieci kaszy jaglanej 🙂 Dziś lekko straszne, halloweenowe jaglane trufle czekoladowe z książki “Słodka kuchnia roślinna”.
DrukujJaglane trufle czekoladowe
- Porcje:25-30 1x
Opis
Mocno czekoladowe trufle z kaszy jaglanej i gorzkiej czekolady.
Składniki
2 tabliczki (po 100 g) gorzkiej czekolady (minimum 60% kakao)
1 filiżanka (200 ml) kaszy jaglanej ugotowanej
około 1/3 filiżanki mleka roślinnego
kakao (do posypania)
ja dodałam jeszcze orzechy i płatki migdałowe
Instrukcja
Czekoladę połam na kostki i wrzuć do garnka. Dodaj mleko roślinne i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści.
Dodaj filiżankę ugotowanej do miękkości kaszy jaglanej. Wymieszaj dokładnie i wszystko razem zblenduj (ja używam ręcznego blendera) na gęsty krem.
Po przestygnięciu wstaw krem do lodówki. Gdy masa zgęstnieje na tyle, że da się z niej lepić kulki, nabieraj łyżeczką niewielkie kawałki, wilgotnymi dłońmi lep kulki i układaj na talerzu.
Na sitko wsyp kakao i posypuj trufle albo nasyp kakao na talerzyk i obtaczaj w nim kulki. Schłódź w lodówce.
Notatki
Kasza jaglana ma najwięcej żelaza ze wszystkich kasz. Działa rozgrzewająco i odśluzawiająco. Jest to wyjątkowo cenne w okresie jesienno – zimowym, gdy wszystkich męczą przeziębienia.
Nutrition
- Serving Size:1
- Calories:67
- Fat:3,7
- Carbohydrates:6,7
- Fiber:0,9
- Protein:1,4
Keywords: czekolada, halloween, jaglane trufle czekoladowe, zdrowe przekąski