Banalny chleb z kaszy gryczanej niepalonej
Kasza gryczana jest jedną z najzdrowszych i najbardziej wartościowych kasz. Nie ma glutenu, a mimo to można zrobić z niej banalnie prosty chleb z kaszy gryczanej na naturalnym zakwasie. Co więcej – nie musicie mieć w domu żadnego zakwasu – zrobi on się sam (prościej niż ten żytni zakwas)!
Kasza gryczana jest źródłem białka i aminokwasów egzogennych (czyli takich, które musimy dostarczać sobie z dietą – lizyny i tryptofanu). Zawiera węglowodany, ale również dużo błonnika pokarmowego. Jest świetnym źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego i witaminy E oraz potasu, żelaza, wapnia, fosforu, miedzi, cynku czy jodu. Kasza gryczana ma również bardzo dużo krzemionki, która wpływa korzystnie na strukturę włosów, paznokci i naszej skóry.
Ma ona działanie odkwaszające. W kaszy gryczanej jest dużo rutyny i kwercytyny, które są przeciwutleniaczami, uszczelniają naczynia krwionośne.
Do niedawna (przynajmniej z moich obserwacji) na rynku dostępna była głównie kasza gryczana palona. Od niedawna kupić możemy również tzw. białą kaszę, a więc nie uprażoną. Ta pierwsza ma charakterystyczny smak, który ma swoich wielbicieli, ale również przeciwników. Kasza gryczana niepalona jest o wiele delikatniejsza w smaku. Ma ona również więcej wartości odżywczych.
Dlaczego kasza gryczana nieprażona jest bardziej wartościowa?
Otóż w momencie prażenia rozpoczynają się różne reakcje chemiczne, które doprowadzają do zmniejszenia wartości odżywczych. Kasza która została uprażona i kilka miesięcy leży na sklepowej półce jest oczywiście dalej bardzo cenna, ale ma na przykład mniej przeciwutleniaczy (ok 4 mg w stosunku do 20mg w 100g kaszy niepalonej). Prażenie obniża również zawartość kwasu foliowego.
Co jeżeli wolisz kaszę gryczaną paloną?
Możesz uprażyć ją samodzielnie w domu tuż przed gotowaniem! Po prostu wrzuć białą kaszę do suchego, nagrzanego garnka i ją przez chwilę praż, mieszając, dopiero po kilku minutach zalej gorącą wodą.
Dlaczego warto jeść chleb na zakwasie?
Zauważono, że od czasu gdy odeszliśmy w naszych piekarniach od zakwasów i jemy raczej pieczywo na drożdżach, pogorszył się stan naszych kości. Dlaczego? Zakwas, podczas procesu fermentacji, pozbawia nasze zboża części substancji wiążących pierwiastki, dzięki czemu pieczywo na zakwasie jest bardziej wartościowe. Poza tym sam kwas z pieczywa jest bardzo zdrowy dla naszej flory bakteryjnej (w przeciwieństwie do drożdży). Jeżeli więc nie macie w domu zakwasu, a chcecie zrobić banalny chleb z kaszy gryczanej, to trzymam kciuki! Pomyślcie jakie będą zdrowe i wartościowe kanapki z takiego chleba 🙂 Wpisuje się on również w modę bezglutenowego pieczywa.
DrukujChleb z kaszy gryczanej
Składniki
500g kaszy gryczanej niepalonej
2 garście słonecznika
2–3 łyżeczki soli himalajskiej
woda (zalewamy kaszę 0,5 cm nad ziarna)
Instrukcja
Kaszę zalej wodą i zostaw na dobę lub dwie. W tym czasie pod wodą rozpoczyna się proces fermentacji i powstaje nasz zakwas.
Po 1-2 dniach moczenia zblenduj kaszę (lub przeciśnij ją przez wolnoobrotową wyciskarkę).
Dodaj słonecznik i sól.
Foremkę do chleba wyłóż papierem do pieczenia (można go natłuścić).
Przelej ciasto na chleb i zostaw jeszcze na godzinkę.
Chleb piecz w 200 stopniach przez około godzinę (ja sprawdzam, czy po włożeniu do ciasta patyczek do szaszłyka jest wilgotny czy suchy).
Keywords: biała kasza gryczana, chleb na zakwasie, domowe wypieki, kasza gryczana niepalona, pieczywo bezglutenowe
Natalia
20 listopada 2018 @ 12:36
Jeden z moich ulubionych chlebów. Za każdym razem może wyjść nieco inny w smaku lub konsystencji, ale wychodzi 🙂 I jest pyszny.
Magda
9 grudnia 2018 @ 21:32
Dzień dobry,
Jak to sie dzieje, ze u mnie woda wsiąka po kilku godzinach i nic sie nie dzieje na wierzchu, tak jak na zamieszczonym zdjęciu?
Chleb nie wyrósł w zawiązku z tym pewnie, robię właśnie drugie podejście i ciekawa jestem co zrobić aby było lepiej? Dolać więcej wody? Boje sie, ze będzie za rzadki…
Eliza
10 grudnia 2018 @ 22:28
Wody trzeba dodac aby kasza nie byla na wierzchu, a jak juz kasza bedzie gotowa do mielenia nalezy odlac nadmiar wody i zmielic na konsystencje gestej smietany i tyle?
Ula
18 grudnia 2018 @ 16:06
Czy można zastąpić kaszę gryczaną jaglaną i analogicznie zrobić? Z gryczaną smakuje bardzo, ale chcemy odmiany, a prostego jak ten przepisu nigdzie nie znalazłam. Pozdrawiam ?
chcem chleb
21 stycznia 2019 @ 18:50
witam, chciałabym skorzystać z powyższego przepisu. ale proszę o informację czy po odstasniu trzeba kaszę (przed zblendowaniem) trzeba odcisnąć z tej wody; w której kasza się namaczała? z góry dziękuję za odpowiedź!
Magda
23 stycznia 2019 @ 22:34
Na stronie akademia witalności jest chleb gryczano -jaglany wg podobnej procedury. Tzw bomba magnezowa. Pieklam juz kilka razy, polecam!
free v bucks
29 stycznia 2019 @ 16:33
It’s going to be finish of mine day, however before finish I am reading this impressive article to increase my experience.
PUBG Hack health
30 stycznia 2019 @ 14:55
Hi there just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the images aren’t loading correctly.
I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different internet browsers and both
show the same outcome.
KENNZEICHEN SCHLÜSSELANHÄNGER
30 stycznia 2019 @ 20:16
Thank you for the auspicious writeup. It in reality used to
be a amusement account it. Look advanced to more delivered agreeable from you!
By the way, how can we communicate?
Kathleen
31 stycznia 2019 @ 05:26
If you are going for finest contents like me, simply visit this web site every day
because it gives feature contents, thanks
free v bucks generator
31 stycznia 2019 @ 11:31
Woah! I’m really digging the template/theme of this
blog. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s very difficult to get that “perfect balance” between usability and appearance.
I must say you have done a very good job with this. In addition, the blog loads very quick for
me on Firefox. Superb Blog!
SCHLÜSSELBRETT
31 stycznia 2019 @ 15:20
I blog quite often and I genuinely thank you for your information. This article has really peaked my interest.
I’m going to book mark your website and keep checking for new
details about once per week. I opted in for your Feed too.
satta
31 stycznia 2019 @ 20:55
Excellent post. I was checking constantly this blog and I’m impressed!
Extremely useful information particularly the last part
🙂 I care for such information much. I was looking for this particular
information for a long time. Thank you and best of luck.
v bucks hack no human verification
1 lutego 2019 @ 00:40
Hello everyone, it’s my first go to see at this site, and piece of writing is
really fruitful in favor of me, keep up posting these
types of articles or reviews.
Free fortnite battle royale account
1 lutego 2019 @ 04:52
Thanks a lot for sharing this with all of us you really recognize
what you’re talking approximately! Bookmarked.
Kindly also consult with my web site =). We can have a
link trade agreement between us
free fortnite accounts
1 lutego 2019 @ 08:22
Undeniably believe that which you stated. Your favorite justification appeared to be on the net the easiest
thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people think about worries that they plainly don’t know about.
You managed to hit the nail upon the top as well as defined out
the whole thing without having side-effects , people could take a signal.
Will likely be back to get more. Thanks
satta.matka
1 lutego 2019 @ 12:21
I was recommended this website by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody
else know such detailed about my problem. You are wonderful!
Thanks!
Free fortnite account
1 lutego 2019 @ 16:15
I loved as much as you will receive carried out right here.
The sketch is attractive, your authored material stylish.
nonetheless, you command get got an impatience over that you wish be delivering the following.
unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.
KENNZEICHEN SCHLÜSSELANHÄNGER
1 lutego 2019 @ 22:41
Your style is very unique compared to other people I have read
stuff from. Thanks for posting when you’ve got the opportunity,
Guess I’ll just bookmark this page.
free fortnite accounts generator
2 lutego 2019 @ 14:17
I needed to thank you for this good read!! I absolutely loved every
little bit of it. I have you book-marked to look at new things you post…
KUSCHELTIER MIT FOTO
2 lutego 2019 @ 18:05
Simply want to say your article is as amazing. The clarity in your post is simply excellent and
i could assume you’re an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming
post. Thanks a million and please continue the gratifying work.
Free fortnite battle royale account
2 lutego 2019 @ 18:33
Oh my goodness! Incredible article dude! Thank you so much, However I am having problems with your RSS.
I don’t know why I can’t subscribe to it. Is there anyone
else having the same RSS problems? Anybody who knows the answer will you kindly respond?
Thanks!!
Kennzeichen Schlüsselanhänger
2 lutego 2019 @ 21:59
I am really loving the theme/design of your weblog.
Do you ever run into any browser compatibility problems?
A few of my blog visitors have complained about my website
not working correctly in Explorer but looks
great in Chrome. Do you have any advice to help fix this problem?
Flaschenöffner Schlüsselanhänger
2 lutego 2019 @ 22:38
I have learn several just right stuff here. Definitely value bookmarking for revisiting.
I surprise how so much effort you put to make this sort of great informative site.
Iwona
18 marca 2020 @ 14:47
witam , omyłkowo wyspałam sól od razu do wody i kaszy czy może być? czy wyrzucić? ile trzeba tej masy więc do foremek ? do pełna do połowy? dziękuję dziękuję
KENNZEICHEN SCHLÜSSELANHÄNGER
3 lutego 2019 @ 06:40
If some one wants to be updated with most up-to-date technologies afterward he must
be pay a quick visit this site and be up to date all the time.
Free v bucks
3 lutego 2019 @ 07:14
If some one needs expert view about blogging after that i propose him/her to pay
a visit this website, Keep up the good work.
Lidia
3 lutego 2019 @ 07:35
you are actually a excellent webmaster. The web site loading
speed is amazing. It sort of feels that you are
doing any distinctive trick. Furthermore, The contents
are masterpiece. you have performed a great job in this topic!
fortnite v bucks generator
3 lutego 2019 @ 08:22
I constantly emailed this webpage post page to all my friends, because if like to read it after that my friends will too.
Earlene
3 lutego 2019 @ 23:16
You should take part in a contest for one of the most useful websites on the net.
I’m going to highly recommend this website!
Anton
5 lutego 2019 @ 03:29
Definitely believe that which you stated. Your favorite reason appeared to be on the web the easiest thing to be
aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people consider worries that they plainly do not know about.
You managed to hit the nail upon the top and also
defined out the whole thing without having
side-effects , people can take a signal. Will probably be
back to get more. Thanks
Free v bucks
5 lutego 2019 @ 23:29
Thank you for the auspicious writeup. It in truth was a enjoyment account it.
Look advanced to more delivered agreeable from you!
However, how can we keep up a correspondence?
Freddie
6 lutego 2019 @ 07:28
I just couldn’t depart your web site before
suggesting that I actually enjoyed the standard info an individual supply for your guests?
Is going to be back ceaselessly in order to inspect new
posts
Free v bucks
6 lutego 2019 @ 12:54
Hi there to all, because I am in fact keen of reading this website’s post to be updated daily.
It carries good stuff.
Free v bucks
7 lutego 2019 @ 03:04
I am truly pleased to glance at this website posts which consists of lots of helpful data, thanks for providing these data.
fortnite v bucks generator
8 lutego 2019 @ 12:05
Thank you a lot for sharing this with all folks you really understand what you are speaking about!
Bookmarked. Kindly additionally consult with my site =).
We can have a link exchange agreement between us
free Apex Legends Coins Generator
11 lutego 2019 @ 09:37
Its like you learn my mind! You appear to grasp a lot approximately this, such as you wrote
the ebook in it or something. I believe that you just can do with
some % to force the message house a bit, but other than that, this is magnificent blog.
A great read. I will definitely be back.
fortniteh hack vbucks
12 lutego 2019 @ 10:42
Hello There. I found your blog using msn. This is a very well written article.
I’ll be sure to bookmark it and come back to read more of your useful info.
Thanks for the post. I will definitely return.
fortniteh hack vbucks
12 lutego 2019 @ 13:24
Howdy just wanted to give you a quick heads up. The text
in your content seem to be running off the screen in Opera.
I’m not sure if this is a formatting issue or something to
do with web browser compatibility but I figured I’d post to
let you know. The style and design look great though! Hope you get the issue resolved soon. Cheers
free v bucks generator on ios
13 lutego 2019 @ 07:49
Hmm is anyone else having problems with the images on this blog loading?
I’m trying to determine if its a problem on my end or
if it’s the blog. Any suggestions would be greatly appreciated.
abcya video games
13 lutego 2019 @ 21:37
Very good post. I’m going through some of these issues as
well..
download
14 lutego 2019 @ 11:01
Çok Okunan Roman Kitapları Çok Satan Yeni Kitaplar
gift14.blogaaja.fi
15 lutego 2019 @ 05:00
Kitablar Roman Çok Sevilen Kitaplar
Kazimiera
17 czerwca 2020 @ 15:00
Czy należy wypłukac kaszę przed jej namoczeniem? Spotkałam się z takim przepisem, w którym zalecane było dokładne wyplukanie kaszy na sitku w celu usunięcia szkodliwych związków, zdaje się saponin, o ile dobrze pamiętam. Ja z kolei mam wątpliwość, czy nie wyplucze się wtedy tych naturalnych drożdży, które pomagają rosnąć i fermentowac kaszy. Proszę odpowiedź, jeśli to możliwe, bo zamierzam właśnie upiec taki chlebek. Widzę, ze dyskusja toczyla sie juz dosc dawno.
Kasia Stuhr-Błażejewska
20 czerwca 2020 @ 22:05
Ja nie płuczę, ale też kasze kupuję ekologiczne… nie słyszałam o konieczności płukania (poza tym, że np. przed gotowaniem warto opłukać, aby się nie sklejała).
kitap
15 lutego 2019 @ 19:43
Çok Satan Kitaplar Listesi 2015 Kitap Fuarında Kitaplar Ucuz
Mu
foloren torium
15 lutego 2019 @ 21:21
Hi there! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my previous room mate! He always kept talking about this. I will forward this article to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!
Basia
25 września 2019 @ 08:45
Chlebuś rewelacja, bardzo smaczny i syty i co najważniejsze zdrowy 🙂
cezary
30 grudnia 2019 @ 10:21
Chlebek jest super. Trzeba tylko uzywać kaszy BIO i wtedy idealnie rosnie zakwas bo ma dobre bakterie. Program FoodRentgen i Fundacja Konsumentów opublikowali w sieci raport z wynikami badań kasz gryczanych z polskich sklepów na obecność glifosatu – inaczej Rundupu kontrowersyjnego herbicydu, który jest u nas używany do suszenia zbóż. W Uni jest już od tego roku zakazany. Jego spożywanie zwiększa ryzyko wielu chorób, m.in. nowotworowych. Kasza BIO jest m.in w Lidlu
Justyna
19 września 2020 @ 15:11
A mi wyszło mokre w środku. Cały środek mokry. Piekłam prawie półtora godz
Magda
27 października 2020 @ 15:29
Ok godziny temu wsypalam kasze do szklanej miski i zalałam kasze wodą ok 0,5cm nad kasze, woda juz wsiaknela (czy trzeba dolac wody?)
Czy nalezy to przykryc np. szmatką?
kach
27 października 2020 @ 19:05
Niech będzie wody trochę nad kasze mimo wszystko, i ściereczką można zakryć żeby muszki nie latały 🙂 Może poczekać ze 2 dni, niech fermentuje – im dłużej tym lepiej dla zdrowia! 🙂