Zupa z zielonego groszku
Mimo, że lato nie jest dobrym czasem na jedzenie zup, które kojarzą mi się raczej z rozgrzewaniem, to z drugiej strony warzywa w tym sezonie same wchodzą mi do buzi w przeróżnych wersjach. A zupa przecież nie musi być gorąca. Zupa z zielonego groszku to esencja słodyczy lata.
Drukuj
Zupa z zielonego groszku
Składniki
1,5-2 szklanki groszku
0,5 l bulionu warzywnego
1 szalotka
1/2 pora
2 łyżki oleju lub… masła klarowanego
kilka listków mięty
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie odrobina tartego sera do posypania
Instrukcja
Pokrój szalotkę i pół pora i podsmaż na oleju lub maśle klarowanym.
W bulionie gotuj groszek (około 10-15 inut), w między czasie dorzuć do niego zawartość patelni.
Do garnka wrzuć jeszcze miętę i zmiksuj składniki.
Dopraw solą i pieprzem, możesz na wierzch posypać kawałkami startego sera.
Nutrition
- Calories:452
- Fat:21,3
- Carbohydrates:36,3
- Fiber:19,3
- Protein:20,8
Keywords: żywienie dzieci, groszek, obiad, szybkie danie, zupa, zupa z zielonego groszku
Groszek
Obiad zrobiony w 20 minut, wliczając czas na obieranie groszku. Warto też zjeść go trochę na surowo (głównie ze względu na witaminę C, która pod wpływem temperatury ulega rozpadowi). Zupa z zielonego groszku da nam poczucie sytości, a nie spowoduje przejedzenia. I cały arsenał witamin i minerałów. Począwszy od witamin A, C, E które wspierają naszą młodość, poprzez witaminę K niezbędną m.in. w procesie prawidłowej krzepliwości krwi. Witaminy w grupy B działające uspokajająco i wspierające układ nerwowy. Poza tym wiele minerałów, takich jak żelazo (które wraz z kwasem foliowym niezbędne są do produkcji krwinek), potasem, cynkiem czy wapniem. I jak wszystkie strączkowe ma dużo błonnika, który jest wspaniałym pokarmem dla mikroflory żyjącej w naszych jelitach.