Domowe masło migdałowe
Miałam pomysł na danie, które chciałam przetestować przed warsztatami kulinarnymi z dziećmi. Okazało się, że nie mam w domu masła orzechowego (zapomniałam, że skończyłam je robią steki z selera). Dlatego zostałam zmuszona do zrobienia samodzielnie domowego masła migdałowego (bo tylko migdałów miałam na tyle dużo w domu).
Domowe masło migdałowe
Uwielbiam je… Masło orzechowe dodaję do porannej kaszy i owsianki, czasem dodaję jako składnik koktajli, ciasteczek, albo … jem samo łyżeczką. Maleńką, bo jest kaloryczne. Ale przepyszne.
Migdały są świetne na zgagę, mają dużo kwasu foliowego – dlatego warto włączyć je do diety kobiet w ciąży. Poza tym mają dużo witamin z grupy B. Dodatkowo są bogate w magnez, potas, żelazo i cynk.
DrukujDomowe masło migdałowe
- Prep Time:45
- Cook Time:30+10
- Czas przygotowania:45
Opis
Pierwszy raz zrobiłam je samodzielnie, z pewnością nie ostatni.
Składniki
200 g migdałów
szczypta soli
Instrukcja
1/ Migdały wsyp na blaszkę i praż przez około 30 min w piekarniku w temperaturze 180 stopni. (Następnym razem spróbuję bez prażenie, bo przepisy które znalazłam są i takie i takie).
2/ Gdy migdały przestygną, 3/4 z nich wrzuć do blendera i miksuj około 10 minut.
3/ Pod koniec blendowania dosyp odrobinę soli (wzmocni smak), a na ostatnią chwilę wrzuć resztę migdałów, aby ich kawałki pozostały większe.
Keywords: migdały
Justyna
7 marca 2019 @ 17:25
To prazenie to chyba po to, zeby uwolnic cyjanek z migdalow, wiec chyba lepiej prazyc? Pozdrawiam I dziekuje za propozycje, sledze na fb. Justyna
Kasia Stuhr-Błażejewska
14 marca 2019 @ 11:13
Dziękuję! :)))) Z pewnością prażone migdały też są smaczniejsze! Pamiętam, że miało to też zastosowanie technologiczne, pamiętam kiedy i gdzie się o tym dowiedziałam – ale sama istota sprawy uleciała z pamięci 😀