Makaron z łososiem i groszkiem
Jedno z moich ulubionych dań do zrobienia w 10 minut! Wymyśliłam je w okolicznościach, w których często powstają nowe dania, mianowicie gdy chciałam wykorzystać to co było w lodówce. Miałam kawałek wędzonego łososia, szalotkę i groszek. Powstał więc makaron z łososiem i groszkiem!
Zamrożony groszek, koperek to coś co w lodówce mam ZAWSZE. Poza tym owoce mrożone, ale je moje dzieci wyjadają stopniowo, aż raz na jakiś czas otwieram szufladę, w której są wyłącznie puste opakowania. Mrożonki ratują nas jesienią, zimą czy wczesną wiosną. Są rozwiązaniem i odpowiedzią na pytanie co zjeść, gdy nic nie chce się robić i mamy wyłącznie chwilę na gotowanie. Chwila podyktowana jest głównie naszym narastającym głodem i tym, że czasem nie ma sił na dłuższe pichcenie.
Makaron z łososiem i groszkiem
Moje dzieci kochają łososia w każdej postaci. Z innymi rybami bywa tak, że jedzą je codziennie, lub tak, że nie chcą ich jeść. Ale łososia zjedzą zawsze (hit to łosoś w pesto). Gdy tylko mam możliwość wybieram Łososia Jurajskiego – nie wiem czy go znacie. Ja nie tylko, że bardzo lubię jego smak, to cenię za właściwości odżywcze i jakość. Miałam kiedyś przyjemność prowadzić spotkanie, podczas którego jednym z gości był hodowca tych ryb. Jego historia zrobiła na mnie niesamowite wrażenie.
DrukujMakaron z łososiem i groszkiem
Składniki
200 g makaronu ryżowego
100 g wędzonego łososia
2 szalotki
1 szklanka zielonego groszku
1 pęczek koperku
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju rzepakowego
Instrukcja
Makaron przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Szalotkę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju.
Wędzonego łososia pokrój w drobną kostkę.
Do szalotki wrzuć ugotowany makaron, łososia, groszek i polej sosem sojowym, wymieszaj.
Nałóż na talerze i posyp posiekanym koperkiem.