Łosoś w pesto (tym razem domowym)
Łosoś w pesto to danie pewniak, nie znam nikogo, komu by on nie smakował. Nawet ci, którzy nie przepadają za rybami zjadają go, aż im się uszy trzęsą. To był chyba pierwszy obiad, który przygotował dla nas Maciek. Ja teraz zrobiłam w wersji z domowym pesto.
DrukujŁosoś w pesto (tym razem domowym)
Opis
Łosoś w pesto to danie pewniak, nie znam nikogo, komu by on nie smakował. Nawet ci, którzy nie przepadają za rybami zjadają go, aż im się uszy trzęsą. To był chyba pierwszy obiad, który przygotował dla nas Maciek. Ja teraz zrobiłam w wersji z domowym pesto.
Ja nie miałam w domu pesto, więc skorzystałam z zapasów.
Składniki
2 garście orzechów laskowych,
garść listków bazylii,
garść natki pietruszki (można dać samą bazylię, ale ja aż tyle nie miałam),
4 ząbki czosnku,
3 łyżki oliwy w oliwek,
ja nawet nie dawałam, ale można to posolić.
Instrukcja
Wszystko blendujemy.
Filet łososia smarujemy obficie pesto i zostawiamy w lodówce przez kilka godzin (najlepiej na całą noc). Potem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. W tym czasie można ugotować ziemniaki czy ryż i zrobić sałatkę.
Notatki
Wartość odżywcza całego pesto poniżej.
Nutrition
- Calories:701
- Fat:67,8
- Carbohydrates:10
- Fiber:6,5
- Protein:12
Keywords: łosoś, bazylia, ryby, łosoś w pesto, obiad w 20 minut, orzechy laskowe
Łosoś wg. dietetyka
To jest zacznie trudniejszy temat i nie wiem czy mam jasno okrelone zdanie na ten temat. Z jednej strony bardzo dobry skład kwasów tłuszczowych (dużo omega – 3) i witamin (głównie D, B6 i B 12) oraz minerałów – jodu, żelaza i selenu zapewnia dobre odżywienie organizmu. Istnieje jednak ogromny problem z czystością mięsa ryb, ponieważ nasze morza niestety nie są czyste (chociaż i tak łosoś dziki jest właściwie nie do dostania). Większość łososi pochodzi z hodowli, którym zarzuca się karmienie ich paszą z antybiotykami, aby nie chorowały przebywając z dużym zagęszczeniu. Z drugiej strony są hodowle, które dbają o jakość wody, warunki ryb i ich czystość… Z pewnością nie zalecam łososia jako podstawę codziennej diety, ale stosując różnorodną i urozmaiconą dietę, możemy od czasu do czasu włączyć go do naszej diety.