Kluseczki dyniowe z masłem szałwiowym
Jest jesień, drzewa zmieniają swoje kolory z zielonego na żółto – czerwony. Na targu dynie wystawiane są w dziesiątkach odmian. Co można z nimi zrobić? Pomysłów jest wiele: szybkie danie z makaronem, tartę dyniową lub kluseczki dyniowe, o których piszę dziś.
W związku z tym, że kluseczki to coś, co lubią dzieci (ale nie tylko one), jest to dobra okazja, by nieco je wzbogacić. Bo właśnie po polaniu ich masłem szałwiowym nabierają nowego aromatu. Zachęcam Was, do dodawania dzieciom ziół i przypraw, aby uczyć je bogatszych smaków. Podczas gdy przez pierwsze miesiące czy lata wprowadzania pokarmów do diety dziecka zależy nam na pojedynczych składnikach, z czasem warto jest je wzbogacać. Do dziś pamiętam reakcję Stasia na pierwszy kęs pure ziemniaczanego. Jakbym wczoraj widziała go, kiedy wziął do buzi pierwszą łyżeczkę świeżo startego jabłuszka. Z czasem jednak, gdy wiemy już co dzieci lubią, czy coś ewentualnie je uczula, możemy pozwolić sobie na łączenie produktów, zabawę smakiem. Przecież najlepsza kuchnia łączy w sobie prostotę produktu, ale i finezję połączeń. Dlatego nawet mając dzieci jedzące wyłącznie pomidorówkę i makaron z sosem pomidorowym (lub pesto) pokazujcie im inny świat zmysłów.
Zioła w kuchni powinny pojawiać się nie tylko ze względu na smak, ale również dlatego, że mają w sobie niesamowite wartości odżywcze. Każdy dodatek zielonych listków do dań ma znaczenie odżywcze, dodatek witamin i minerałów. Zioła są ważne również ze względu na substancje eteryczne, fitozwiązki i aromaty, które są istotne dla naszego zdrowia. Na koniec dodam jeszcze, że zioła uprawiać można w domu, na parapecie, wraz z dziećmi. Będzie to fantastyczna lekcja przyrody, okazja do zdobywania nowych umiejętności i sposób do poznawania zapachów czy smaków również indywidualnie. Bez wątpienia nikt nie zapomni zapachu świeżo zerwanej i rozgniecionej w dłoniach gałązki szałwii lub majeranku.
Kluseczki dyniowe
DrukujKluseczki dyniowe
Składniki
250 g pieczonej dyni (piżmowej, hokkaido)
250 g ugotowanych ziemniaków
80 g maki pszennej
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
10 listków szałwii
gałka muszkatołowa
słodka papryka w proszku
1⁄2 szklanki tartego sera (opcjonalnie)
1–2 łyżki masła
Instrukcja
1/ Ziemniaki zmiksuj na gładkie purée.
2/ Dynię zmiksuj, następnie wrzuć na suchą patelnię i podsmaż, aż puści całą wodę i masa stanie się gęsta.
3/ Wystudzoną dynię i ziemniaki połącz w większej misce, dodaj obydwie przesiane mąki, jajko, starty ser, gałkę muszkatołową, paprykę, dopraw solą i pieprzem.
4/ Całość wyrób na gładkie ciasto i uformuj je w kulę. Podsyp stolnicę mąką, podziel ciasto na 4 części i z każdej uformuj wałek o grubości ok 1 cm. Ostrym nożem pokrój na skos na kawałeczki.
5/ Kluseczki gotuj w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia.
6/ Na patelni podsmaż na maśle listki szałwii z odrobina soli. Polej nim kluseczki przed podaniem.
Na koniec dodam jeszcze, że przepis pochodzi z mojej książki : “Zdrowe i pełne energii dziecko”
Delektujemy
26 listopada 2020 @ 14:21
Cóż mogę napisać… dla mnie te kluseczki są więcej niż doskonałe:) Bardzo udany przepis!