Pieczony sandacz jako rybna propozycja
Ryby są bardzo zdrowe. Mają pełnowartościowe białko i dobrej jakości kwasy tłuszczowe. Te, których nam brakuje w codziennej diecie, które powinniśmy uzupełniać codziennie. Które wpływają na naszą odporność i układ nerwowy. Na zdrowie skóry i samopoczucie. Wobec wątpliwości dotyczących ryb morskich, proponuję dziś rybę słodkowodną. W roli głównej pieczony sandacz.
Z jednej strony ryby morskie mają najwięcej kwasów omega 3. Ale… tu lista jest długa. Po pierwsze nie zawsze znamy łowiska, z których pochodzi nasza ryba. Nawet zazwyczaj ich nie znamy. Więc nie wiemy na ile jest czysta jest woda i co jedzą ryby, a co za tym idzie co jest w ich mięsie. Po drugie przełowienie mórz i oceanów jest tak ogromne, że strach pomyśleć, czy nasze dzieci będą mogły kiedyś zjeść morską rybę nie z hodowli. A co do hodowli zdania są podzielone i jak kiedyś napisałam, że to lepsze wyjście, to gromy się na mnie posypały. I w sumie nie wiem co jest najlepsze… Z pewnością decydując się na słodkowodne ryby unikamy problemów, o których wspomniałam przed chwilą. Możemy wybrać ryby z naszych hodowli, możemy nawet znać te hodowle (uwielbiam spacery pomiędzy rybnymi stawami), widzieć ryby, wodę w której żyją, zagęszczenie w zbiornikach. Sandacz jest rybą drapieżną, aktywną głównie w nocy. Zjada plankton, larwy owadów i małe ryby. Pieczony sandacz ma bardzo delikatne mięso o białym kolorze. Bogate jest ono w białko. W prawdzie samych kwasów omega – 3 ma niestety mniej, ale ma dużo innych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (tzw. NNKT) oraz witaminy A , D i E.
DrukujPieczony sandacz
Składniki
sandacz
główka czosnku
natka pietruszki
pół cytryny
sól i pieprz
opcjonalnie pomidorki koktajlowe
Instrukcja
Rybę wyfiletuj, piekarnik rozgrzej na 180 stopni.
Czosnek rozkrój na pół w poprzek, jedną połowę połóż na blasze i posmaruj olejem, ząbki z drugiej części główki wnętrza włóż wnętrza ryby.
Razem z czosnkiem do ryby włóż posiekaną natkę pietruszki, nasyp odrobinę soli i pieprzu.
Cytrynę pokrój w plasterki i “obłóż” nimi rybę. Po 10 minutach możesz obłożyć go również pomidorkami koktajlowymi (bo pieką się krócej niż ryba).
Pieczony sandacz będzie gotowy po 25-35 minutach (w zależności od wielkości ryby).
Nutrition
- Calories:297
- Fat:2,5
- Carbohydrates:14,7
- Fiber:3,5
- Protein:49,3
Keywords: łatwy obiad, pieczony sandacz, ryba słodkowodna, ryby, zdrowy obiad
folorentorium
17 lutego 2019 @ 10:32
I have been exploring for a bit for any high quality articles or blog posts on this kind of area . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this site. Studying this info So i?¦m glad to exhibit that I have a very just right uncanny feeling I found out exactly what I needed. I most definitely will make sure to don?¦t omit this site and provides it a glance regularly.