Zupa krem z bobu – ekspresowy obiad w sezonie
Kocham bób! Jednym z pierwszych słów wypowiadanych przez Tadzia, poza określeniami na członków rodziny, kąpiel i jedzenie było właśnie słowo bób. To jedna z niewielu obietnic, dzięki którym można wyciągnąć go z placu zawab – w domu dostaniesz bób. Podobnie zresztą było ze Stasiem. Dlatego dziś zupa krem z bobu.
Najczęściej gotuję bób w lekko osolonej wodzie z gałązkami kopru (tymi twardymi, grubymi, których i tak nie jemy). A potem siekam świeży koperek, czosnek, mieszam to z oliwą i solą. Ugotowany bób polewam tym banalnym sosem i mam wyśmienitą przekąskę. Do zabrania w pojemniczku, do zjedzenia na szybko. Ale z bobu można wyczarować wiele fantastycznych dań. Warto też spróbować zjeść go w wersji surowej. Ten młody, z delikatną skórką jest niezwykle delikatny. Proponuję dodać go na przykład do sałatki. Jest on świetnym źródłem witaminy C (którą traci niestety podczas gotowania).
Dlaczego warto jeść bób?
Po pierwsze jest źródłem pełnowartościowego białka roślinnego. Ale o poziom białka większości z nas się nie martwię (lub martwię się, że mamy go za dużo). Bób jest świetny dla osób borykających się z anemią! Ma również w sobie dużo żelaza i kwasu foliowego. Jest on również źródłem pochodnych dopaminy (neuroprzekaźnika – wpływającego między innymi na nasze zadowolenie). Ta sama substancja (lewodopa) poprawia również sprawność u osób z chorobą Parkinsona.
Boicie się wzdęć? Niesłusznie. Jeżeli źle czujecie się po roślinach strączkowych, to znaczy, że macie nieprawidłową mikroflorę w jelitach. Zacznijcie ją dobrze odżywiać (jedząc więcej strączkowych), a nieprzyjemne objawy miną szybciuteńko!
Zupa krem z bobu
DrukujZupa krem z bobu
Składniki
0,5 l bulionu warzywnego
250 g bobu (4 garście)
1 cebula
ząbek czosnku
łyżka oleju rzepakowego
sól i pieprz
szczypiorek do posypania
kilka plasterków parmezanu (opcjonalnie)
Instrukcja
1/ Bób ugotuj w lekko osolonej wodzie, a gdy przestygnie, obierz go.
2/ Na patelni zeszklij pokrojoną cebulę i czosnek. Wrzuć je jednocześnie na zimny olej, na 2-3 minuty. Dzięki temu czosnek nie spali się i nie będzie gorzki.
3/ Wymieszaj podsmażone warzywa z bobek i bulionem, zmiksuj je. Dopraw solą i pieprzem, posyp posiekanym szczypiorkiem.
4/ Zupę można posypać odrobiną tartego parmezanu.
Nutrition
- Calories:352
- Fat:11,8
- Carbohydrates:32,3
- Fiber:18
- Protein:20,9
Keywords: żywienie dzieci, bób, danie wegańskie, przekąska, dieta roślinna, wege, zdrowy obiad, szybki obiad, zupa, zupa krem z bobu