Prosta i szybka zupa cukiniowa
Szybkie warzywne dania, które są jeszcze smaczne, to mój kuchenny priorytet. Nie znam chyba prostrzej zupy (no, może nieco dorównuje jej zupa dyniowa). Mój Stasiek mimo niechęci do cukinii zajada się nią od dziewiątego miesiąca życia! Prosta i szybka zupa cukiniowa.
Za co można lubić cukinię?
Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych. Ma delikatny smak, jest lekkostrawna, uwielbiam ją w kuchni! Robię z niej soki, placuszki, albo zupę. To jedno z pierwszych warzyw, które można podawać małym dzieciom (wystarczy ją lekko podgrzać na parze i można podawać). Ponieważ jest dość wodnista, to świetnie pomaga w przypadku zaparć!
Ma ona w sobie wiele witamin (m.in. jest prowitaminą wit. A) i minerałów (żelazo, potas, magnez). Bardzo dobrze działa na nasze oczy, gdyż zawiera luteinę i zeaksantynę, które chronią siatkówkę oka oraz przeciwdziałają zwyrodnieniu plamki żółtej. Wspiera także układ odpornościowy. Jest również niskokaloryczna (21 kcal/ 100g) i ma niski indeks glikemiczny (15).
Dlatego ja do zupy z niej dodaję małe co nieco, aby móc się nią najeść i potraktować jako obiad, a nie jedynie przekąskę – ale tak też może być! Poza tym plusem zupy bazy, którą potem wzbogacamy różnymi dodatkami jest to, że małemu dziecku możemy ją właśnie zaserwować bez sera i pestek, a sami wybierzemy wersję pełniejszą. To szczególnie ważne gdy mamy małe dziecko, a nie chcemy (popieram takie podejście) prowadzić kilku kuchni równoległych. Dzięki temu nasz maluszek je to co dorośli, a my mamy mniej pracy!
DrukujProsta i szybka zupa cukiniowa
- Prep Time:15
- Cook Time:10
- Czas przygotowania:25 minutes
- Porcje:41x
Składniki
Duża cukinia
2 cebule
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
liść laurowy, ziele angielskie, sól
Dodatki:
tarty parmezan, olej pomidorowy, tymianek, prażone pestki dyni, kanapka z hummusem
Instrukcja
1/ Na rozgrzaną oliwę na dużej patelni wrzuć posiekaną cebulę i ząbek czosnki.
2/ Następnie obierz cukinię, pokrój ją w grubą kostkę i dorzuć na patelnię, lekko posól, dodaj zioło angielskie i listek laurowy i duś przez chwilę (5-7 min).
3/ Gdy zawartość patelni nieco przestygnie, wyjmij przyprawy, zmiksuj zupę, dopraw tymiankiem i olejem, możesz posypać tartym serem i pestkami dyni.
Keywords: zupa cukiniowa