Ekspresowa zupa dyniowa (ze skórką)
Dostałam od cioci 4 dynie. Jedną podarowałam Monice Mrozowskiej, a ona powiedziała, że nie trzeba jej obierać! I pomogła swojej córce zrobić z niej zupę w 20 minut! Następnego dnia zrobiłam to samo. I ugotowałam ekspresową zupę dyniową (ze skórką).
Jak się okazuje dynia hokkaido nie wymaga obierania, a jej twarda skórka rozgotowuje się w kwadrans! Niesamowite. I bardzo smaczne!
Stasiu, który nie jest amatorem zup, powiedział: “WOW, to jest pyszne! Nie jest to najlepsze danie świata, ale jest na prawdę pyszna.”
Taka zupa w kubku termicznym jest wspaniałą przekąską pomiędzy szkołą, a zajęciami dodatkowymi – o wiele lepszą niż zimna kanapka lub jeszcze mniej wartościowe przekąski. Przecież nie musimy posiłkować się w tym czasie fast foodami – chociaż o tej zupie można też powiedzieć, że jest fast!
DrukujEkspresowa zupa dyniowa
Składniki
1 dynia hokkaido
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
2 łyżki oliwy
Szczypta soli
Szczypta ostrej papryki
1/2 łyżeczki curry
Na talerzu dodaj:
Olej z pestek dyni
Prażone pestki słonecznika
Siekaną kolendrę
Instrukcja
Soczewicę zalej wodą.
W do garnka wlej oliwę, pokrojony na 3 części ząbek czosnku, w tym czasie obierz i pokrój cebulę. Z oleju wyjmij czosnek, wrzuć cebulę i posyp szczyptą soli.
Dynię przekrój na ćwiartki, łyżką wyjmij pestki z jej wnętrza i pokrój w grubą kostkę. Wrzuć na cebulę, i chwilę przesmażaj, potem zalej wodą aby prawie nie wystawała i przykryj. Gotuj około 20 minut.
Przepłucz soczewicę, zalej wrzątkiem i gotuj bez pokrywki (wtedy ulatniają się substancje antyodżywcze). Po ok. 10 minutach zmień wodę na świeżą.
Gdy dynia i soczewica będą miękkie zmiksuj je, dopraw curry i ostrą papryką.
Na talerzu posyp siekaną kolendrą (ja ją uwielbiam dlatego dodałam ją do zupy), polej olejem z pestek dyni i posyp prażonymi pestkami słonecznika (lub np. dyniowymi).
Notatki
Wartość odżywcza całej zupy poniżej
Nutrition
- Calories:709
- Fat:11,2
- Carbohydrates:97,5
- Fiber:35,1
- Protein:37
Keywords: czerwona soczewica, danie na wynos, dieta wegańska, kuchnia roślinna, obiad, wege, zdrowy obiad, zupa dyniowa
Anna Kamila Tamulewicz
12 listopada 2018 @ 17:12
Ja robię zupę dyniową, również ekspresową troszkę inaczej. Warzywa : cebulę, kawałek selera, pietruszkę, kilka marchewek, ziemniaka lub dwa i dynię hokkaido, zawsze ze skórką, duszę przez chwilę na oleju dyniowym. Po kilku minutach zalewam bulionem, tak żeby warzywa były przykryte. Gotuję do miękkości warzyw, miksuję, dodaję jogurt naturalny, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i miksuję. Na talerzu posypuję uprażonymi pestkami dyni. Warto dodać marchewkę, bo dzięki niej zupa ma naprawdę ładny kolor. Mąż apetyt na zupę dyniową w takiej wersji (wcześniej jedliśmy u koleżanki zupę dyniową na mleku, ale nam nie smakowała) przywiózł z Austrii, gdzie załapał się na święto dyni i tak zadomowiła się u nas i obowiązkowo jesienią musi być! Pozdrawiam
folorentorium
16 lutego 2019 @ 13:52
wonderful post, very informative. I wonder why the other experts of this sector do not notice this. You must continue your writing. I am confident, you have a huge readers’ base already!